Belysning: kjøkken, stue og trapperom

Som interiørarkitekter er vi opptatte av å skape varige og funksjonelle løsninger. I de fleste tilfeller ytrer våre kunder et behov for bistand til utformingen av en ny planløsning for boligen, samt et ønske om en rød tråd i boligen ved hjelp av ulike farge-, material og innredningskombinasjoner. Et punkt som vi merker ofte går i glemmeboken hos mange er belysnigsplanen. Hvis du tenker deg om har du kanskje irritert deg over at det er litt for lite lys på kjøkkenet når du skal lage mat eller at lampene på baderommet egentlig ikke gir noe godt lys over speilet.

Det å ha fokus på å utforme en god belysningsplan er etter våre meninger et av de aller viktigste punktene i en renoveringsfase. Vi mener at design og løsninger ikke vil fungere uten en optimal belysningsplan. Det er helt nødvendig å ha tenkte igjennom dette for at løsninger, design og interiørvalg faktisk skal fungere i praksis. Dette innebærer derfor en god og planlagt kombinasjon av generell, dekorativ og funksjonell belysning.

Kitchen + kjøkken + lamper + belysning + armatur + benkeplate

Det er flere faktorer som spiller en sentral rolle før man setter i gang med å lage lyspunkter i himlingen. Hva området skal benyttes til, samt plasseringen av ulike interiørelementer er kun noen få av disse. Belysning er et helt eget fagfelt som krever tid å sette seg inn i. Vi vil likevel komme med noen enkle råd og tips, som kan være gode å ha når man skal sette i gang planleggingen av belysning. Vi starter i denne artikkelen med kjøkken, stue og trapperom.

Kitchen + kjøkken + belysning + pendler + armatur + benkeplate

Kjøkkenet er hjemmets knutepunkt og møtested. Dette rommet krever derfor en helt annen tilnærming enn for eksempel soverommet. På kjøkkenet skal det lages mat, det skal vaskes og det skal spises. Det er en sone for arbeid, men også kos. Det er med andre ord et rom med mye trafikk, og derfor et område som også stiller krav til en god funksjonell belysningsplan. Vi ser ofte løsninger der downlights er plassert i himlingen midt i gangsonene. Dette hadde vært optimalt i områder hvor det er viktig å belyse gulvet. Men er det virkelig gulvet vi ønsker å belyse? Vil si at svaret på dette enkelt og greit er, nei. Det er først og frem godt nok lys på kjøkkenbenken som er viktig, og da spesielt de komponentene som skal benyttes hyppig. I stedet for å rette belysningen mot gulvet, rett det mot flatene der jobben skal utføres. Dette kan innebære downlights som plasseres litt ut fra overskap, slik at lyset treffer flaten foran deg og du ikke får lyset bak deg. LED-lister under overskap kan også bidra til en mer funksjonell arbeidsplass.

Kjøkkenet er som nevnt et sted hvor vi samles. Når den funksjonelle belysningen er på plass vil det være hyggelig å kombinere dette med mer dekorativ belysning over spisebordet. En pendel med lysretning mot bordet innbyr til hyggelige stunder og gode samtaler.

I motsetning til kjøkkenet er stuen et rom man gjerne ønsker en mer behagelig og dempet stemning. Det er her vi setter oss i sofaen for å nyte en god film. Da er det viktig å passe på at belysningen ikke står i veien for synsfeltet, slik at man blir blendet når man ser på TV. Gjerne plasser belysningen, slik at den er rettet mot vegghengte elementer, slik som bilder og hyller. En god leselampe som kan skrus på etter behov er også smart å ha dersom man ønsker å lese en bok.

  

Det er flere ulike måter å belyse trapperommet på. En flott takpendel gjør seg godet dersom takhøyden tillater det. Vegglamper kan også benyttes, men her må det sørges for at disse har en dybde som ikke vil stå i veien for en god flyt i gangsonen. Lys under opptrinn eller håndløper kan være en effektiv måte å belyse trappen på, men dette avhenger i stor grav av stiluttrykk i boligen. I et mer moderne hjem vil dette kunne binde trapperommet sammen med de øvrige arealene på en trendig måte, mens det vil derimot ikke passe i en eldre og mer tradisjonell stil.








Previous
Previous

Make a statement

Next
Next

Skandinavia møter japan